За България

Бълга̀рия, официално Република България е парламентарна република разположена в Европа, в източната част на Балканския полуостров, заемаща 22% от неговата територия. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югoизток с Турция. Страната се мие от водите на Черно море, по протежение на бреговата ивица, на изток. Общата дължина на държавната граница е 2245 km, от тях 1181 km са сухоземни, 686 km — речни (главно по река Дунав) и 378 km — морски. Освен континенталната част, България също притежава и някои малки острови в Черно Море и по р. Дунав, като св. Анастасия, Белене, св. Иван, св. Петър и други.

Със своите над 110 хил. km2 площ, (от които 110 510 km² суша и 333 km² вода) и с над 7,5 милиона души, страната се подрежда на 102 и 94 място, съответно по площ и по население в света.

С пристигането на прабългарите, предвождани от кан Аспарух около 670 г., последвалата война с Византия и подписването на мирния договор през 681 г., са положени основите на Първата българска държава, период през който се установява източно-православното християнство като държавна религия и се достига до най-голямото териториално разширение на нейните граници, с излаз на 3 морета, при управлението на цар Симеон I. Три столетия по-късно следва период на упадък и политическа криза, довели до падането под Византийска власт за 167 години. През 1185 България отново се появява на картата на Европа с възстанието на братята Асен и Петър в Търново, основавайки Втората българска държава. Два века по-късно, разслабена и поделена между отделни царства, пада под Османско владичество. Едва през 1878 г. българската държавност е възстановена, вече като Трета българска държава. От установяването на демократична форма на управление през 1989 г., България се ръководи от три сили, съдебната, законодателната и изпълнителната власт. Главата на последната е Министър-председателят на България, избиран на всеки четири години чрез преки избори.

В икономически аспект, България е 66-тата по големина икономика в света, по паритета на покупателната способност (за 2009 г.) и заема 56-то място сред страните с по-добро качество на живот на земята. България е една от основателките на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; също така е пълноправен член на ООН, Европейския съюз и НАТО.

България има своя база, наречена „Св. Климент Охридски“, на остров Ливингстън в Антарктика и като консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.


                   


 
Проверка за свободни стаи

От:            До:
Провери


Лятна ваканция в
Слънчев бряг

За България
Слънчев Бряг
Черноморско крайбрежие

Как да ни открийте:

 
Контакти

Слънчев бряг 8240
Хотел Корона
+359 554 23000
+359 554 23001
+359 554 23004
agency@worldtravelbg.com
Copyrights ©  Hotel Korona  All rights reserved.